wtorek, 23 kwietnia 2013

Zioła prowansalskie

Witam!

Dzisiaj przyjrzymy się kolejnym ziołom, które warto wprowadzić do swojego życia. Zioła prowansalskie nie tylko zaskakująco odmienią smak potrawy, ale również pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. W skład ziół prowansalskich wchodzą:
  • rozmaryn
  • bazylia
  • tymianek
  • szałwia lekarska
  • mięta pieprzowa
  • cząber ogrodowy
  • lebiodka
  • majeranek
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji - regionu w południowej Francji. Każde z tych ziół posiada swoje własne właściwości, a zebrane razem tworzą niesamowitą mieszankę, nie tylko pod względem smakowym i aromatycznym, ale również ze względu na właściwości prozdrowotne:
  • Mieszanka ziół prowansalskich pozytywnie wpływa na procesy trawienne.
  • Zalecane osobom będącym na bezsolnej diecie - doskonale poprawiają smak potraw.
  • Zawarty w mieszance tymianek ma właściwości bakteriobójcze, a także wykrztuśne
  • Szałwia działa pozytywnie na przewód pokarmowy - łagodzi skurcze jelit oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Podobnie jak tymianek, szałwia również posiada właściwości bakteriobójcze. 
  • Mięta pieprzowa usprawnia działanie przewodu pokarmowego, niweluje bóle brzucha oraz mdłości. Również mięta pieprzowa posiada właściwości bakteriobójcze.
  • Bazylia pobudza trawienie, działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Łagodzi kolkę oraz niestrawność.
  • Rozmaryn pomaga na skurcze żołądka, ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze.
Aby cieszyć się smakiem i aromatem ziół prowansalskich możemy sięgnąć po gotowe mieszanki lub sporządzić własny zestaw ziół. Nie potrzebne nam są żadne książki zielarskie - wystarczy, że ususzymy wszystkie niezbędne zioła - rozmaryn, bazylię, tymianek, szałwię lekarską, miętę pieprzową, cząber ogrodowy, lebiodkę oraz majeranek i połączymy je ze sobą. Możemy nimi doprawić sos, sałatki, zupy, dania mięsne. Przygotowane przez nas potrawy uzyskają wyjątkowy smak i aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz