wtorek, 9 kwietnia 2013

Bazylia pospolita


Bazylia kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią włoską - jako składnik pesto, a także dodatek do wielu innych potraw zdobyła rzesze wielbicieli na całym świecie. Wykorzystuje się zarówno świeże liście, jak i suszone. Ale bazylia jest cenna nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jej olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym, stosuje się ją również w przemyśle spirytusowym do wyrobu likierów. I chociaż żaden proszek niemiecki (http://www.bdsklep.pl/proszki-do-koloru,789) nie ma w swoim składzie bazylii, to producenci środków czystości powinni się nad tym poważnie zastanowić. Chemia z importu z pewnością zyskałaby na atrakcyjności, gdyby została wzbogacona o olejki eteryczne bazylii. Roślina ta ma niezwykły zapach, nieco korzenno-kwiatowy i pikantny. Robiąc zakupy online możemy bez problemu kupić bazylię suszoną, a także żywą. 
 

Bazylia słynie również z prozdrowotnych właściwości:
  • bazylia to źródło witamin i soli mineralnych
  • działa rozkurczowo, poprawia trawienie (pobudza wydzielanie soku żołądkowego)
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo
  • pomocna przy alergiach
  • ma właściwości moczopędne
  • zalecana kobietom mającym problemy z laktacją
  • napar z bazylii pomoże obniżyć gorączkę, oczyści górne drogi oddechowe
  • działa uspokajająco - koi nerwy i ułatwia zasypianie
  • przyspiesza gojenie się ran 

Aby przygotować napar z bazylii potrzebujemy:
  • garstka ziela bazylii (świeżej lub suszonej)
  • szklanka wrzątku
Sposób przygotowania:
  1. Bazylię zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem przez kwadrans.
  2. Pijemy 3 razy dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz