Bazylia kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią włoską - jako składnik pesto, a także dodatek do wielu innych potraw zdobyła rzesze wielbicieli na całym świecie. Wykorzystuje się zarówno świeże liście, jak i suszone. Ale bazylia jest cenna nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jej olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym, stosuje się ją również w przemyśle spirytusowym do wyrobu likierów. I chociaż żaden proszek niemiecki (http://www.bdsklep.pl/proszki-do-koloru,789) nie ma w swoim składzie bazylii, to producenci środków czystości powinni się nad tym poważnie zastanowić. Chemia z importu z pewnością zyskałaby na atrakcyjności, gdyby została wzbogacona o olejki eteryczne bazylii. Roślina ta ma niezwykły zapach, nieco korzenno-kwiatowy i pikantny. Robiąc zakupy online możemy bez problemu kupić bazylię suszoną, a także żywą.
Bazylia słynie również z prozdrowotnych właściwości:
- bazylia to źródło witamin i soli mineralnych
- działa rozkurczowo, poprawia trawienie (pobudza wydzielanie soku żołądkowego)
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo
- pomocna przy alergiach
- ma właściwości moczopędne
- zalecana kobietom mającym problemy z laktacją
- napar z bazylii pomoże obniżyć gorączkę, oczyści górne drogi oddechowe
- działa uspokajająco - koi nerwy i ułatwia zasypianie
- przyspiesza gojenie się ran
Aby przygotować napar z bazylii potrzebujemy:
- garstka ziela bazylii (świeżej lub suszonej)
- szklanka wrzątku
Sposób przygotowania:
- Bazylię zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem przez kwadrans.
- Pijemy 3 razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz