Witam!
Dzisiaj przyjrzymy się kolejnym ziołom, które warto wprowadzić do swojego życia. Zioła prowansalskie nie tylko zaskakująco odmienią smak potrawy, ale również pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. W skład ziół prowansalskich wchodzą:
- rozmaryn
- bazylia
- tymianek
- szałwia lekarska
- mięta pieprzowa
- cząber ogrodowy
- lebiodka
- majeranek
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji - regionu w południowej Francji. Każde z tych ziół posiada swoje własne właściwości, a zebrane razem tworzą niesamowitą mieszankę, nie tylko pod względem smakowym i aromatycznym, ale również ze względu na właściwości prozdrowotne:
- Mieszanka ziół prowansalskich pozytywnie wpływa na procesy trawienne.
- Zalecane osobom będącym na bezsolnej diecie - doskonale poprawiają smak potraw.
- Zawarty w mieszance tymianek ma właściwości bakteriobójcze, a także wykrztuśne
- Szałwia działa pozytywnie na przewód pokarmowy - łagodzi skurcze jelit oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Podobnie jak tymianek, szałwia również posiada właściwości bakteriobójcze.
- Mięta pieprzowa usprawnia działanie przewodu pokarmowego, niweluje bóle brzucha oraz mdłości. Również mięta pieprzowa posiada właściwości bakteriobójcze.
- Bazylia pobudza trawienie, działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Łagodzi kolkę oraz niestrawność.
- Rozmaryn pomaga na skurcze żołądka, ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze.
Aby cieszyć się smakiem i aromatem ziół prowansalskich możemy sięgnąć po gotowe mieszanki lub sporządzić własny zestaw ziół. Nie potrzebne nam są żadne książki zielarskie - wystarczy, że ususzymy wszystkie niezbędne zioła - rozmaryn, bazylię, tymianek, szałwię lekarską, miętę pieprzową, cząber ogrodowy, lebiodkę oraz majeranek i połączymy je ze sobą. Możemy nimi doprawić sos, sałatki, zupy, dania mięsne. Przygotowane przez nas potrawy uzyskają wyjątkowy smak i aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz